Apparatski

Ben het geblaat over het e-book al een tijdje beu. De enige reden dat we het allemaal over het e-book hebben is omdat firma’s als Sony zoveel mogelijk in China gefabriekte apparaatjes wil verkopen. Ik vraag me werkelijk af waar schrijvers nog aan denken te kunnen verdienen als het apparaatje waarmee je gratis alles kunt lezen gemeengoed is geworden. In tegenstelling tot muzikanten kunnen zij onvoldoende inkomen genereren met optredens. Opvallend is dat het vooral schrijvers zijn die nauwelijks boeken verkopen de ontwikkeling ervan toejuichen. Alsof ze op een apparaat wel gelezen zullen worden.

3 gedachten aan “Apparatski”

  1. Voor die niet gelezen schrijver wordt het marketingproces geheel anders. Niet meer de stapels bij de boekhandel bepalen wie gelezen wordt, maar iets anders. En dus nieuwe ronde, nieuwe kansen.

  2. Lof voor de schrijver die trouw werkt aan zijn oeuvre en zich niet teveel laat afleiden of hij wel of niet gelezen wordt. Beter een handvol goede lezers dan een hype waarbij je weet dat je slecht gelezen wordt en vaak zelfs dat niet eens. De vernedering dat je boek alleen gekocht wordt voor de salontafel … Nee, er is iets grondig mis met de leescultuur in de Lage Landen.

  3. @Maarten: zonder geld geen marketing, zonder marketing geen handel. Een stapel in de boekhandel betekent lang niet altijd ook handel. Een boek moet gaan leven, op het goede moment bij de juiste mensen bekend worden. Digitaal zal nooit handel worden, want wie wil betalen voor wat je niet kunt vatten?

    @jwl: er is een groot verschil tussen lezen en kopen en de ware liefhebber, schrijver en lezer, beweegt in de marge en staat buiten het punt dat ik wil maken ten aanzien van het e-boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *